БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

СТРОГИ МЕРКИ ЗА НЕВАКСИНИРАНИТЕ В ЦЕНТРАЛНА ЕВРОПА

Особено строги са мерките в Централна Европа

Чехия затяга правилата за неваксинираните: отказват им достъп до обществени събития, културни институции, кръчми, фризьорски салони и други. Преди това беше възможно да се влиза с отрицателен PCR тест, но властите отменят тази възможност. Решението на Прага предизвика мощен негативен отзвук в обществото.

Властите на съседна Словакия също ограничават достъпа на неваксинирани. Те няма да могат да посещават обществени и развлекателни заведения в следващите три седмици - до средата на декември. Неваксинираните могат единствено свободно да ходят до магазини за хранителни стоки или до аптеката, както и, в случай че представят отрицателен PCR тест - на работа.

В Унгария властите решиха да не налагат ограничения, но направиха кампанията за ваксинация възможно най-лесна. Сега желаещите могат да посетят центровете за ваксинация без уговорка и по всяко удобно за тях време.

В Германия, където се регистрира рекорден ежедневен ръст на случаите, парламентът одобри нови мерки за борба с коронавируса. Сред тях - задължителната ваксинация на определени групи от населението - например работещите в старчески домове. В Германия важи правилото за "Двете В" - достъпът до обществени места е отворен само за тези, които са ваксинирани или са се възстановили от коронавирус.

Австрия обяви, че от понеделник страната влиза в пълен национален локдаун заради ситуацията с коронавируса. Затварянето ще продължи "максимум 20 дни". Учениците ще трябва да се върнат към домашно обучение, ресторантите ще бъдат затворени и културните събития ще бъдат отменени. КанцлеръТ Александър Шаленберг заяви, че най-вероятно от февруари 2022 година ваксинацията ще стане задължителна за пълнолетното население.