БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

СТРУПВАНЕ НА РУСКИ ВОЕННИ КОРАБИ В ЧЕРНО МОРЕ

БРИТАНСКА БОЙНА ФЛОТИЛИЯ СЕ ГОТВИ ДА НАВЛЕЗЕ В ЧЕРНО МОРЕ

Руски ракетни катери бяха прехвърлени в спешен порядък от Каспийско море през реките Волга и Дон. От министерството на отбраната на Руската федерация обясняват решението с предстоящи учения на Черноморския флот и каспийската флотилия. Военните експерти обаче обръщат внимание, че в морето рязко излизат едновременно толкова съдове, което може да се обясни с ръста на напрежението между Киев и Москва.

Съюзниците на Киев са решили да подплатят думите си на подкрепа с реални действия. Така британски бойни кораби ще пристигнат в Черно море в близките седмици. Според доклад на министерството на отбраната на Великобритания, цитиран от "Сънди Таймс" ,целта на придвижването на военната флотилия е, Лондон да покаже солидарност към Киев в териториалните му спорове с Русия. Реакцията на Москва - решението ще засили регионалното напрежение.

В публикувания доклад се съобщава, че британаски разрушител, въоръжен със зенитни ракети, както и фрегата ще навлязат през Босфора от Средиземно в Черно море. Те ще бъдат прикривани от въздуха от най-новите многоцелеви стелт-изтребители Еф-35, както и от хеликоптери за противоподводна отбрана.

Напрежението между Москва и Киев ескалира за пореден път, след като Въоръжените сили на Украйна засилиха провокациите по границата на самопровъзгласените Донецка и Луганска народни републики.