БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

Студенти страдат от високи неустойки при отказ от бригада в САЩ

Студенти страдат от високи неустойки при отказ от бригада в САЩ

От $1100 долара, дадени до момента, ще загубя около $250, разказва потърпевша

Студентите, които са решили да се откажат от студентска бригада в САЩ, трябва да платят големи неустойки, съобщава в. Сега.  Въпреки че се очакваше програмата, която се регулира от Държавния департамент на САЩ, да бъде възобновена на 14 май, това не стана и тя бе отложена повторно за неопределен период.

Нели Стоилова от Асоциация на участниците в студентски бригади обясни пред "Сега", че условията за отказ варират при различните агенции. В договора, който тя е подписала, има общи условия за всички студенти, според които участниците поемат всички рискове и загуби, които може да възникнат при евентуална епидемия, която може да доведе до забавяне или прекратяване на програмата.

Точно за да минимизират загубата за студентите, от въпросната агенция са ѝ предложили анекс, в който се предвижда по-ниска неустойка от тази в първоначалния договор. "Така, ако се откажа, както смятам скоро да направя, ще дължа неустойка от около $250 при инвестирани до момента за бригада в САЩ около $1100", разказа тя пред "Сега".

Сумата, която ще загуби даден студент, зависи в голяма степен и от това дали той е сключил предварително застраховка при евентуален отказ от пътуване. "Логично е при липса на такава застраховка, както е при мен, студентът да плаща по-голяма неустойка", разсъждава тя. Няма как да се възстановят и разходите за такси към различни американски държавни институции. "Визовото интервю пред американското посолство например е 160 долара. Платените средства за него няма как да се върнат и всички знаем това предварително", казва тя. По същия начин стои въпросът и с една определена такса от 35 евро, която е към Държавния департамент на САЩ.

"Аз се отказах преди 2 седмици от бригада", каза пък пред "Сега" студентката Полина Маджурова. Тя е трябвало да отлети за САЩ на 20 май и поредното отлагане на програмата просто е направило безсмислено заминаването ѝ. Инвестирала е към $2000 - около $400 за депозит и застраховка, $960 за остатъка по програмата, след което за виза и депозит за самолетни билети.

А сумата, която ще ѝ удържат, след като се е отказала, е около $155 (останалите пари ще ѝ върнат през септември). Сравнително малката неустойка при нея е заради застраховката за отказ по лични причини. Маджурова знае за други случаи, при които неустойките възлизат на значително по-висока сума. "Разбрах, че на едно момиче са върнали 800 долара, а 200 долара са дали като ваучер за следващата година", каза тя.

За подобни случаи има информация и Нели Стоилова. Една от агенциите, организиращи бригади в САЩ, е накарала студентите, сключили договори с нея, да подпишат анекс, с който се съгласяват, че дължат 285 долара неустойка, дори да имат предварително сключена застраховка при отказ. "Това е изключително некоректно", смята Нели и смята, че това ще се отрази много негативно на агенцията в бъдеще.

Преди дни Би Ти Ви разказа за студента Иво Чолаков, инвестирал $3000 за бригада в САЩ, който трябва да плати около 1/3 неустойка заради това, че отказва да замине. Агенцията, с която е планирал да пътува, му е предложила анекс към договора, в който се предвиждат неустойки при различни ситуации, свързани с пандемията (по-ниски отколкото без анекс). Той обаче е отказал, а компанията сега планира да му удържи 1100 лв. от платената до момента сума.

Според адвокат, цитиран от телевизията, той би могъл да разтрогне договора, без да е длъжен да плати неустойка, защото при подписването му не е знаел за възникването на ситуацията с коронавируса. От Асоциацията на агенциите за международен културен обмен не са коментирали, защото различните компании имали различни условия.

Преди време от консултантска къща "Интеграл" обясниха за "Сега", че към момента се прилагат стандартните условия по договорите за бригади в САЩ, според които студентът има възможност да се откаже от участие по програмата.

"Предвидени са неустойки в зависимост от периода на отказ. В договорите обаче няма клаузи за форсмажор, с еквивалент на сегашната ситуация", признаха консултантите. Оттам очакват, ако програмата бъде отменена, да получат инструкции от държавния департамент и спонсориращите организации. Техните прогнози са, че предвид извънредната ситуация в цял свят, процесът на евентуално връщане на пари ще е въпрос на договорености.