БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

Суперкомпютри или супернамерения?

Интервю на Атанас Лозанов за bstv.bg с двама от основателите на високите технологии у нас - проф. Стоян Марков и проф. Светозар Маргинов от БАН

В годините на разцвет на производството на компютри в България ИЗОТ 1014 Е (ЕС 2709) е българският суперкомпютър с производителност 100 милиона операции в секунда, изпреварил съветските машини от програмата „Елбрус“. Машина от този тип е монтирана в Института по космически изследвания на АН на СССР и на нея се извършва компютърно моделиране на траекториите на космическите сонди Вега 1 и Вега 2. През 1984 г. България изработва нов супреркомпютър, който пилотира кацанията на совалката на СССР  - "Буран".

През 2008 г. България влиза на позиция 126 в класацията със своя първи суперкомпютър Blue Gene, разположен в Националния център за суперкомпютърни приложения. Към ноември 2009 г. е на 377-мо място, а към ноември 2012 той вече е извън първите 500 по производителност.

Вече 5 години работи у нас успешно "Авитохол" - суперкомпютър с широко приложение. Ще рестартира ли новият суперкомпютър българската икономика?

В следващите епизоди на интервюто ще се поговорим и за действащия от 11 години Национален център за суперкомпютърни приложения и за квантовото бъдеще.