БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БСТВ на живо

Съветник на Кирил Петков издавала на македонците позицията ни по присъединяването на Скопие към ЕС

Съветник на Кирил Петков издавала на македонците позицията ни по присъединяването на Скопие към ЕС

Става въпрос за пращането на извадка от секретен документ в интернет сайт.

Съветник на бившия премиер Кирил Петков е издавала на Скопие българската позиция по присъединяването на РС Македония към ЕС.

Този скандален факт стана ясен в парламента днес от изслушването  на шефа на ДАНС Пламен Тончев, който разкри, че се води досъдебно производство за теч на информация от българските институции към тези на Република Северна Македония за вдигането на ветото от София над Скопие за присъединяване към ЕС. 

"По линия на контраразузнаването е установено, че съветник към премиера към онзи момент е съгласувал позициите на МВнР с гражданин на Северна Македония", обяви директорът на ДАНС, като визира Весела Чернева, за която тогавашният външен министър Теодора Генчовска (днес зам.-министър на  отбраната.) твърдеше, че е де факто титулярът във ведомството.

Става въпрос за пращането на извадка от секретен документ. Достъп до този документ са имали двама души извън състава на Агенцията", разкри още Тончев. 

„Въпросът е изключително чувствителен за цялото общество. Аз няма да мога да отговоря подробно, тъй като по случая има образувано досъдебно производство, посочи Тончев

По данни на председателя на ДАНС информацията е предоставена на държавен служител от югозападната ни съседка. Впоследствие е установено "специално изтриване" на данните, които служителите на ДАНС са възстановили, стана известно от думите на директорът на ДАНС. 

"По отношение на лицето, което ние сме установили, има образувано досъдебно производство, че предоставя за съгласуване позицията на Република България в преговорния процес на чужд гражданин, гражданин от Република Северна Македония (РСМ). Имаме информация, че индиректно - не на посолство, но на държавен служител, разбира се, е предоставена тази информация, която след това е искано да бъде представена като официална информация на Република България от страна на министъра на външните работи, тогава госпожа Генчовска."

"Само мога да кажа, че това лице единството на неговия служебен компютър извършва специално изтриване, което благодарение на усилията на експертите беше възстановено", добави шефът на ДАНС.

Пламен Тончев не назова името на съветника, нито на министър-председателя, но посочи, че става въпрос за последния редовен кабинет, като коментира: 

"Поведението на някои министри, които са били в редовния кабинет, в който аз съм бил председател в този период, определено не защитаваха националния интерес. Всички знаят, че действията на това лице не са извършвани без съгласието на неговия ръководител."