БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БСТВ на живо

Световен ден на кръводарителя

Кръводарителите у нас са се увеличили с 8,4% за първите 4 месеца

Ръст на кръводарителите в България.  С над 8% са се увеличили кръводарителите през първите 4 месеца на годината в сравнение с предходната 2021.  Това отчитат от Министерството на здравеопазването в Световния ден на доброволния и безвъзмезден кръводарител.  Техният брой доближава 56 хиляди души.

С близо 8,4% са се увеличили кръводарителите у нас от януари до април тази година. В сравнение с миналата 2021 те са с над 3000 души повече. Статистиката сочи, че месечно в цялата страна минимум 12 хиляди души даряват кръв. Въпреки това се отчита недостиг и от здравното министерство апелират за доброволно кръводаряване. Затова в днешния Световен ден на кръводарителя се провеждат редица инициативи в цялата страната. 

73 предприятия, търговски дружества, неправителствени организации, лечебни и учебни заведения ще получат благодарствени грамоти от екипа на Националния център по трансфузионна хематология, награждават се и 15 организации и личности със специален принос за кръводаряването у нас.

У нас всеки, който желае да дари кръв, може да го направи, като се обърне към съответния център по трансфузионна хематология в страната. През почивните дни в София стационарните екипи в НЦТХ работят от 9 до 15:30 часа.