БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

СВЕТОВНИЯТ ЕЛИТ СЕ СЪБИРА ОНЛАЙН ДА ОБСЪДИ КЛИМАТА

Тя е организирана от администрацията на Джо Байдън, като формалният повод е Денят на земята

Ключова онлайн среща на върха за проблемите на климата се провежда днес. Тя е организирана от администрацията на Джо Байдън, като формалният повод е Денят на земята. В дискусията участват през мониторите си над 40 световни лидери. Макар и в електронен формат тази среща ще е първата на, която Путин и Байдън ще могат да разменят реплики. Индивидуален видеоразговор само между двамата не се предвижда.

Разговорите ще бъдат посветени на обединяването на най-влиятелните страни по света за съкращаване на вредните емисии.
Сред темите ще бъде ролята на финансовите пазари и адаптацията към промените, иновациите, чистата енергия и новите индустрии.

Белият дом планира да обяви новите си ангажименти за намаляване на парниковите газове в САЩ до 2030 година наполовина спрямо нивата от 2005 година.
Президентът Джо Байдън поставя борбата с климатичните промени за един от основните си приоритети, след като предшественикът му Доналд Тръмп изтегли щатите от Парижкото споразумение за климата.

Очакват се изявления на френския президент Еманюел Макрон и британския премиер Борис Джонсън, както и на руския президент Владимир Путин.