БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БСТВ на живо

Световните лидери от Г-20 откриха срещата на високо равнище в Япония

Сред акцентите на форума са търговската война между САЩ и Китай, геополитическото напрежение и изменението на климата.

Особено внимание се обръща на рядката лична среща между президентите на Съединените щати и Русия Доналд Тръмп и Владимир Путин.

Беседата между Тръмп и Путин която започна в 8 часа българско време се смята за особено важна, предвид че контактите между лидеритен а двете страни не са влизали в контакт од дълго време. А проблемните въпроси по стратегическата стабилност, регионалните конфликти в Сирия, Афганистан, Украйна и Венецуела, а също така иранския ядрен приблем се трупат. 

"Благодаря ви всички, за мен е чест са бъда с президента Путин. Нашите екипи имаме много за обсъждане, включително търговията и разоръжаването, може би и малко протекционизъм, но може би с позитивна тока. Тук сме да обсъдим много разблични неща. Очакваме да си прекараме добре тук. Много позитивни неща ще излязат от отношенията ни. Затова, Владимир, ти благодаря.", заяви Доналд Тръмп.

Руският лидер изрази надежда, че всички участници на форума ще потвърдят стремежа си към засилване на международните финансови и търговски институции, а също така при изработването на общи правила.

"Мога да се съглася с президента и имаме някои неща, които трябва да обсъдим тук, всички теми са очертани. Не сме се виждали от срещата в Хелзинки. Въпреки че екипите ни работят заедно и ни дадоха чудесна възможност да продължим работата.", заяви от своя страна Владимир Путин.

Поради вътрешнополитически натиск Тръмп е трябвало да засегне и темата с изборната намеса в разговора с колегата си. 

Форумът се провежда от 28 до 29 юни. 


Автор: Николай Грозданов
grozdanov_3f8a8bdf44d8d9ffe3153492a828e365.jpeg