БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

СВЕТОВНИТЕ МЕДИИ: ДЕСЕТКИ ХИЛЯДИ НА ПРОТЕСТ СРЕЩУ МАФИОТСКОТО УПРАВЛЕНИЕ НА БОРИСОВ

Същевременно на страниците на европейските печатни и електронни медии се повдига въпросът защо Европейската комисия си затваря очите пред произвола на българското правителство

Обявените оставки на трима ключови министри в Българското правителство не успя да намали обществения гняв и седма нощ протестиращите хиляди българи призовават Борисов и главния прокурор Гешев да подадат оставка за корупцията и за разрушаването на държавните институции, коментират Файненшъл Таймс и Ройтерс. Водещите световни медии съобщават и за поискания от Българската социалистическа партия вот на недоверие и правят предположения дали този път правителството на Борисов ще падне.

В протестите в България се включват хора от целия политически спектър. "Няколко сериозни скорошни инцидента с участието на влиятелните олигарси в страната предизвикаха гняв в страна, в която политиката и големият бизнес са неразривно свързани”, пишат от Агенция Франс Прес.

Отразявайки протестите, Евронюз цитира влиятелната неправителствена организация, бореща се с корупцитята Трансперънси Интернешънъл. Вече седем години тя определя България за най-корумпираната държава в Европейския съюз. Цитираната организация констатира също така, че няма независими и прозрачни медии.

"Европейски съюз, ела и виж как ти харчат парите". Това е заглавие от влиятелното издание Политико, което цитира надпис на един от плакатите на протеста в страната. Изданието критикува Европейската народна партия, част от която е управляващата ГЕРБ, която се притече на помощ на своя политически съюзник, без да си даде сметка, че се е забъркала вече в неприятности.

Пьотр Искендеров, старши научен сътрудник от Руската академия на науките и специалист по Баланите, коментира ситуацията в страната ни във водещата руска информационна агенция РИА НОВОСТИ. Според учения Борисов е от този тип политици, които са готови да задействат целия наличен административен ресурс, само и само за да останат на власт. Искендеров твърди, че протестите могат да доведат до мащабна и скъпоструваща вътрешнополитическа криза, ако не се проведат предсрочни парламентарни избори.

"Бунтът срещу бакшиша в България не стихва", коментира като заглавие унгарският Непсава. В задълбочен анализ изданието разкрива как в страната се е надигнал народен гняв срещу олигархията и корупцията. На унгарския читател е представен дълъг и изчерпателен списък със скандалите на българското правителство от суджук-гейт през снимките с шкафчето с пари до заспалия премиер. Изданието недоумява защо при най-незначителни прегрешения на унгарския премиер Виктор Орбан Европейската комисия - цитирам "вдига врява до пъкъла", докато си мълчи за скандалите в България.

Словашкият политолог Матуш Кръчмарчик излиза с възмутен коментар за протестите от страниците на местния вестник СМЕ. Според него Европейската комисия и ЕНП редовно критикуват Виктор Орбан, а в същото време в България се управлява от човек с връзки с организираната престъпност - и въпреки това нищо не се случва. Бойко Борисов си остава уважаван член на ЕНП. Ангела Меркел му благодари за успешното опазване на границата срещу бежанците от Турция. И докато в България се провеждат масови демонстрации, шефът на фракцията на ЕНП в Европарламента хвали борбата на Борисов срещу корупцията. Политологът е убеден, че Комисията и Меркел търпят Борисов, защото пази външните европейски граници от границата и не показва проруска ориентация. "Това на практика е реалната политика, правовата държава идва на второ място", констатира Кръчмарчик.