БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

Светът на Формула 1 потъна в скръб. На 70-годишна възраст почина иконата Ники Лауда

Светът на Формула 1 потъна в скръб. На 70-годишна възраст почина иконата Ники Лауда

Името му винаги ще се свързва и с жестокия инцидент през 1976 г

Бившият пилот на Ферари дълго време се бори с тежки здравословни проблеми. През лятото на миналата година той претърпя трансплантация на бял дроб, а за последно беше хоспитализиран през януари тази година заради грипна инфекция. От семейството му разкриха, че е умрял в съня си.

Лауда е единственият пилот в историята на Формула 1 ставал шампион с двата най-успешни отбора - "Ферари" и "Макларън". Със Скудерията той печели титлите през 1975 и 1977 г., а с "Макларън" през 1984 г.

Името му винаги ще се свързва и с жестокия инцидент през 1976 г за Голямата награда на Германия, когато с 200 км/ч се забива в ограда и остава 55 секунди в горящия си болид при температура от 800 градуса.

Лауда има големи изгаряния по лицето, където му оставят белези и сериозно увреждане на белите дробове, но шест седмици по-късно се връща на пистата, завършвайки четвърти още в първия си старт. От тогава Лауда неизменно носи червената си шапка, която беше станала като негова запазена марка и сваляше много рядко.

"Не минава и ден без да си мисля за катастрофата. Такова нещо не се забравя. Когато бях в болницата и лежах безпомощен, а свещеник ми даде последно причастие бях бесен и реших, че трябва да се преборя и да оцелея", разказва Лауда в документален филм за себе си.

.