БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БСТВ на живо

Съветът на Организацията на обединените нации блокира предложението на Русия да се обсъди новоприетия в Украйна закон за езика

Правозащитниците се притесняват, че ще наруши правото на националните малцинства в страната, включително и на бесарабските българи да употребяват родните си езици в обществената сфера.

Против предложението се обявиха Германия, Франция, Съединените щати, Великобритания, Белгия и Полша. Постоянният представител на Русия при ООН Василий Небензя определи този закон като нарушение на Минските споразумения. 

ВАСИЛИЙ НЕБЕНЗЯ, ПОСТОЯНЕН ПРЕДСТАВИТЕЛ НА РФ В ООН: Бих се възползвал от случая да питам нашите белгийски колеги какво щеше да се случи ако в брюксел изведнъж бе прието решение за забрана за използване на френски или фламандски език във вашата страна? Как ще реагират на това в Париж или в Хага. А как биха постъпили нашите германски колеги, ако изведнъж немският език стане незаконен в Швейцария.

Според постоянния представител на Германия в световната организация Кристоф Хойсген Русия с предложението си отново се опитва да сплаши Киев. 

Законът за езика бе приет преди месец във Върховната Рада на Украйна. Според него украинският език става задължителен при употреба в държавните органи, в болниците, в образованието. Това може да предизвика проблеми за рускоговорещото население на източна Украйна, както и на унгарското, румънското и българското малцинство в Западна Украйна. 

Междувременно по време на встъпването си в длъжност новият президент на Украйна Владимир Зеленски на няколко пъти премина от украински на руски език. Именно на този език той реши да се обърне към жителите на Крим и Донбас, което не се хареса на лидера на националистическата радикална партия Олег Ляшко.