БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БСТВ на живо

Свиленски: Телетол оказва натиск върху БСП

Георги Свиленски показа пред медиите графиката на свързаностите между настоящите членове на управителното тяло на Телетиол и кипърската офшорка „МГ Октагон Инвестмънтс”, която стои в основата на дружеството.

Опит за икономически натиск върху БСП и върху Георги Свиленски се опитват да окажат от Телетол АД. Телетол е стартъп компания, регистрирана на 22 февруари тази година, а три месеца по-късно – на 14 май взима без търг и конкурс многомилионен договор за събиране по електронен път на толтаксите. Фирмата отправи публична покана към зам. - председателят на парламентарната група на БСП – Георги Свиленски да се извини.

Георги Свиленски отказа да се извини, тъй като никога не коментира непроверени факти. А информацията за Телетол, чиито председател на съвета на директорите е певицата Лилана, бе разпространена миналата седмица от авторитетни медии.

Георги Свиленски показа пред медиите графиката на свързаностите между настоящите членове на управителното тяло на Телетиол и кипърската офшорка „МГ Октагон Инвестмънтс”, която стои в основата на дружеството.

30% от капитала на дружеството принадлежи на Инфосистемс Интернешнъл ЕАД, чиито капитал е 100% собственост на „Информикс Груп” ЕАД. При учредяването си Информикс е собственост на кипърската офшорка „МГ Октагон Инвестмънтс”. В последствие официално опълномощеното лице, представляващо кипърската офшорка – Калоян Боков Клумов, прехвърля чрез джиросване акциите, собственост на кипърската офшорка на свой роднина. Но същият калоян и в момента е в съвета на директорите на Телетол, заедно с певицата Лилана и човекът, който иска моето отстраняване.

Георги Свиленски уточни, че фактите недвусмислено сочат за това, че офшорна фирма стои в основата на дружеството. И не смята изобщо да моли медиите, отразили неговото изявление по повод Телетол. Свиленски подчерта, че стои зад коментара си преди седмица, зад думите си сега и зад думите си в бъдеще по този случай.

Свиленски подчерта, че българските избиратели трябва да знаят кой им събира парите, как се разпределят тези пари, в кои фирми отиват, в кои собственици отиват и кой харчи парите им.