БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БСТВ на живо

Свиневъди срещу стопаните на домашни прасета

Свиневъди срещу стопаните на домашни прасета

От бранша обаче твърдят, че отглеждането на нерегистрирани животни трябва да спре и че това е една от основните причини болестта да се разпрострянава толкова бързо

Свиневъди от страната обявиха, че стопаните на домашни прасета носят голяма вина за разпросранението на чумата по свинете. Те поискаха в цялата държава да бъде обявено извънредно положение. И обвиниха собствениците на домашни прасета в нарушение на закона.
На пресконферениця в БТА собствениците на свинеферми и свенокомплекси прочетоха декларация в подкрепа на мерките срещу заразата. В документа се почоква, че протестиращите стопани подкрепят нарушения в закона.
Припомняме, че в няколко области собствениците на домашни прасета излязоха на протест и отказаха да унищожат животните си, въпреки разпореждането на БАБХ. Хората искат ясни гаранции, че ще бъдат обезщетени. От БСП пък настояха за спешни мерки за изкупуване на прасетата, отглеждани в т.нар. "заден двор". Именно, за да може стопаните да получат компенсация. 
От бранша обаче твърдят, че отглеждането на нерегистрирани животни трябва да спре и че това е една от основните причини болестта да се разпрострянава толкова бързо.
Свиневъдите са против саботажа на въведените мерки. Ако държавата не се справи с проблема, може би ще се лишим от европейските средства за обезщетение, опасяват се от бранша.
По думите на изпълнителния директор на Асоциацията на месопреработвателите в България Светла Чанова "всички трябва да поемем разходите заради това, че 65 кланици ще бъдат затворени и хилядите работници там ще останат без работа".

Източник: Дума