БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

СЗО: ВИЖДА СЕ КРАЯТ НА ПАНДЕМИЯТА В ЕВРОПА

Според експертите щамът Омикрон трансформира разпространението на болестта в нова фаза и е възможно да доведе до края на извънредните положения в страните

Европа най-вероятно се е запътила към края на пандемията. Това твърди Световната здравна организация.
Според експертите щамът Омикрон трансформира разпространението на болестта в нова фаза и е възможно да доведе до края на извънредните положения в страните от Стария континент.

Регионалният директор на СЗО за Европа Ханс Клюге призна, че през следващите месеци COVID-19 ще се трансформира в сезонно заболяване:

"Веднага щом вълната на щама "Омикрон" спадне, в рамките на няколко седмици или месеци, ще имаме стаден имунитет. Някои ще го развият в резултат на ваксинация, други поради болестта. Сезонният фактор също има значение. Затова предполагаме, че ще има период на спокойствие. До края на тази година КОВИД-19 може да се върне, но това няма да означава пандемия. Вероятно Европейският регион наближава нещо като крайна фаза на пандемията."

И от другата страна на Атлантическия океан изразяват оптимизъм. Така Антъни Фаучи, шеф на Националния институт за алергии и инфекциозни заболявания на САЩ заяви, че случаите на коронавирус в страната рязко намаляват и нещата изглеждат добре.