БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

ТАЛИБАНИТЕ ПРЕГОВАРЯТ С ЕС В ДОХА

ТАЛИБАНИТЕ ПРЕГОВАРЯТ С ЕС В ДОХА

Представители на талибаните се срещнаха в Доха с делегация на Евросъюза. Радикалното движение поиска хуманитарна помощ за Афганистан

Делегацията на талибаните се води от Амир Хан Мутаки, изпълняващ длъжността техен външен министър. Новите управници на Афганистан търсят признание, както и подкрепа, за да избегнат хуманитарна катастрофа, след като се върнаха на власт.

Европейската делегация, изрази загрижеността си за нарушенията на правата на човека в Афганистан и най-вече за ограниченията на правата на жените.

"Особено съм притеснен от нарушаването на обещанията, дадени от талибаните на афганистанските жени и момичета. Пристъпването на думата води до разрушаване на мечтите и надеждите им", заяви Антонио Гутериш, генерален секретар на ООН.

През уикенда представители на талибаните се срещнаха с американска делегация в Катар за първи път след изтеглянето на американския контингент от Афганистан. Според говорител на талибаните, Вашингтон се е съгласил да предостави хуманитарна помощ при условие на прякото й разпространение в афганистанското общество.

Тази стъпка не се равнява на официално признаване на талибаните.