БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

ТЕЧОВЕ В СЕВЕРЕН ПОТОК

ГЕРМАНЦИТЕ НА ПРОТЕСТ СРЕЩУ ЕНЕРГИЙНАТА ПОЛИТИКА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО

Датските и шведските власти съобщиха за газови течове в териториалните си води в Балтийско море недалеч от трасето на тръбопровода "Северен поток 2". Съобщенията последваха новината за внезапен спад в налягането на нефункциониращия обект, който трябваше да удвои доставките на руски газ от Русия до Германия.

Тръбопроводът беше завършен и напълнен с 300 милиона кубически метра газ, когато германският канцлер Олаф Шолц го спря малко преди началото на войната в Украйна. На плавателните съдове е препоръчано да не се движат в близост до мястото на теча.

Газовата политика на Германското правителство вече предизвиква недоволство в Германия, особено в източните ѝ провинции. Близо 10 000 души протестираха в региона срещу високите цени на природния газ. Демонстрантите в Шверин и Росток настояват "Северен поток 2", да бъде пуснат незабавно в експлоатация, а антируските санкции да бъдат отменени.

В други източногермански провинции, където проруските настроения са силно изразени, протестиращите настояха за спиране на оръжейните доставки за Украйна. Някои демонстранти развяваха руски знамена.