БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

Тема с продължение: Вилагейт

„Имението на кмета“ - така е известна къщата за гости в Еленското село Донковци

Местни жители не скриха пред камерата на Българска свободна телевизия, че кметът на железничарския град на практика е техен съсед. Поредният скандал с имоти на властта беше оповестен от народния представител Явор Божанков и председателят на БСП в Горна Оряховица - Огнян Стоянов.

Предполагаемата къща за гости е изградена с пари на всички европейски данъкоплатци. Къщата за гости се намира на метри от брега на язовир „Йовковци“. Имотът е луксозен, облицован с полиран камък и внушителна ограда. Документите показват ясно, че имението е изградено от първия братовчед на кмета. Но за жителите на Донковци реалният собственик е друг. 

"ДА, Кмет на цяла община?- Да, горнооряховска“, казва местната жителка Станка Братоева. „Тя е тази голямата къща.Вчера имаше, онзи ден имаше, с колата ги виждам“, продължава тя.

Къщата за гости няма нито една рекламна табела, а от скоро е обявена за продан. Строителството на конкретния имот започва през 2013 г. Извършва го фирма от Велико Търново. Същата изпълнява обществени поръчки, възложени от кмета на Община Горна Оряховица на стойност от близо 3 млн. лева.

Първият братовчед Станислав Стайков не е бизнесмен, а през месец юли 2013 г. купува 100% дяловете на фирма „БГ Адванс” ЕООД с капитал 500 лв. с готов проект за къща за гости. Той е на обща стойност около 263 000 лв., от които 184 000 са финансиране от Програмата за Развитие на селските райони, а 30% са собствено участие

Репортаж на Михаил Михалев, Велико Търново