БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

Терор в центъра на Виена!

Терор в центъра на Виена!

Според вестник „Кронен Цайтунг“ един от нападателите се е взривил Полицията преследва още няколко души

Седем души са били убити при стрелбата край синагога в центъра на Виена, съобщи телевизионният канал OE24 озовавайки се на данни на полицията.

Беше съобщено, че престрелките са избухнали на 6 места едновременно, което говори, че терористите са повече от 2-ма, както беше съобщено по-рано.

Според телевизионния канал OE24, на улицата в близост до синагогата в центъра на Виена са чути около 50 изстрела, а в един бар се чува и стрелба. Нападателите са открили огън от картечница.

Според вестник „Кронен Цайтунг“ един от нападателите се е взривил Полицията преследва още няколко души.

Един полицай е бил убит при терористичната атака в центъра на Виена, съобщава вестник Kronen Zeitung.

Терористите са взели заложници в един от ресторантите.

Един от нападателите се е самовзривил, другите терористи са открили безразборно стрелба от огнестрелни оръжия. Според данни на полицията има един задържан терорист.

Очевидци са разказали, че терористите са стреляли с автомат Калашников.

В момента е известно за седем убити и голям брой ранени, но това далеч не са окончателни данни. Представените кадри показват, че полицията провежда операция в ресторант, претърпял терористична атака. Няма информация каква е съдбата на взетите за заложници.


От полицията предупреждават да се избягват централните публични места и градския транспорт, както и да не се споделят снимки или видео от инцидента. Такива обаче бяха разпространени светкавично в социалните мрежи. В центъра на австрийската столица се провежда мащабна полицейска операция. 

Лидерът на еврейската общност в Австрия заяви в социалните мрежи, че засега не е ясно дали става дума за нападение срещу синагогата и прилежащите сгради, тъй като в момента на стрелбата те са били затворени.

"Към момента в посолството няма постъпили сигнали за пострадали български граждани", каза посланикът ни във Виена Н.Пр. д-р Иван Сираков по БНТ. По думите му, атаката не е само на едно място. Започва от "Шведенплац", където се намира синагогата. Там се взривява един от атентаторите с взривен пояс. След това започва стрелби с дълги оръжия. Атентаторите са няколко, не е един, не е установен техният брой. Започвали са преградни действия от полицията и специалните сили.

"За мен лично няма как да няма връзка с атентатите, които станаха по Европа", коментира посланика ни във Виена.

Журналистът Мия Сантова, която живее във Виена близо до мястото на инцидента сподели, че буквално е светнало от полицейски коли. По думите й един от нападателите е убит, а другите са успели да избягат. Хората са предупредени да не излизат от домовете си и да не отварят входните врати. Целият район е блокиран.

По думите й, е имало още едно място на стрелба - това е градският парк.
Посолството ни е във връзка с местните власти.
При необходимост от съдействие и информация сънародниците ни могат да се свържат с посолството във Виена на следните телефони: +43 1 505 31 13 и дежурен в извън работно време: +43 1 505 64 44.

Очаквайте подробности!