БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

ТЕЖКИ БОЕВЕ В ДОНБАС

Украинските военни съобщават, че руските сили и съюзниците им от непризнатите Донецка и Луганска народна република са атакували над 40 града в източните части на страната

Украинските военни съобщават, че руските сили и съюзниците им от непризнатите Донецка и Луганска народна република са атакували над 40 града в източните части на страната. В момента в тези райони се провежда най-ожесточеното руско настъпление от началото на военната операция, която навлезе в четвъртия си месец.

Град Североднецк може да се изправи пред съдбата на Мариупол: това твърдят украински военни и западни журналисти. Административният център на частта от Луганска област, която остава под украински контрол, е под постоянни обстрели и скоро може да бъде обкръжен.

Украинските войски трябваше да се оттеглят от няколко населени места, включително Попасна, Лиман и Светлодарск.

В Москва съобщават за редица успешни удари по командните пунктове и комуникациите на украинската армия. Ръководителят на Чечения Рамзан Кадиров публикува кадри от действията на чеченските части в Луганска област.

Руското външно министерство припомня, че западните доставки на тежки оръжия за Украйна противоречат на инициативите за мирно уреждане, а освен това тези оръжия могат да попаднат в ръцете на престъпни структури.

Руското министерство на отбраната пък съобщава, че може да отвори два морски коридора в Черно и Азовско море. В момента на шест пристанища в Украйна, включително Одеса, Херсон и Николаев, се намират 70 чужди кораба от 16 страни.

Пристанището на Мариупол отново работи след прочистване от мините.

Блокирането на търговското корабоплаване с мините застраши доставките на храни от Украйна - един от най-големите производители на зърно и слънчоглед в света.