БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БСТВ на живо

ТЕЖКИ ОБСТРЕЛИ ПО УКРАИНСКОТО ЧЕРНОМОРСКО КРАЙБРЕЖИЕ

Най-малко 17 души бяха убити и над 30 бяха ранени, при удар на руски ракети по жилищна сграда и почивна станция в района на Одеса

Най-малко 17 души бяха убити и над 30 бяха ранени, при удар на руски ракети по жилищна сграда и почивна станция в района на Одеса. По-рано при обстрела на Николаев бяха убити 8 души.

Въоръжените сили на Украйна съобщават, че цялата територия на Одеска област е под техен контрол след връщането на Змийския остров. Москва твърди, че е изтеглила войските като жест на добра воля, за да освободи корабоплаването за съдове, превозващи зърно за световните пазари.

Що се отнася до Донбас, ситуацията в последния град в Луганска област под украински контрол - Лисичанск е много тежка, признават украинските власти. Градът е почти изцяло обграден от руската армия, като в „казан“ може да попаднат между 4 и 6 хиляди украински войници. Поради постоянния обстрел цивилните не могат да напуснат града.

"Почти 16 милиона души в Украйна днес се нуждаят от хуманитарна помощ; от вода, храна, медицински услуги, подслон, защита. Това са предварителни данни, които ООН в момента преглежда", заяви Османи Лубрани, хуманитарен коридор на ООН за Украйна.

Активните бойни действия са част от усилията на Москва за постигане на основната цел на т. нар. „специална операция“ – освобождаването на Донбас, която, според Владимир Путин, „тече по план“.