БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

ТЕЖКО ПОЛОЖЕНИЕ НА УКРАЙНА НА ФРОНТА

Положението на въоръжените сили на Украйна в Донбас става все по-сложно

Руските войски са преминали в настъпление при Авдеевка рано тази сутрин. Артилерията на 100-та бригада поразява повече от 40 цели. Започнал е щурмът на града. В момента се води засилена стрелба.

Според ръководителя на украинската Донецка област Павел Кириленко в нея от 1,5 милиона души в региона са останали не повече от 320 хиляди.

Украинският президент Володимир Зеленски каза, че предстоящите седмици ще бъдат трудни и , че „няма друга алтернатива освен да се води бой.

"Ситуацията е Най-сложна в момента в Донбас. Бахмут, Попасная, Северодонецк - в тези райони нашествениците са най-активни. Те извършват кланета и се стремят да унищожат целия живот. Никой не е унищожавал Донбас така, както го правят руските войски сега", заяви Зеленски.

В отговор на постоянните призиви на Украйна към съюзниците си за оръжейни доставки, САЩ обещаха да й предоставят военна помощ „до края“. Шефът на Пентагона Лойд Остин обяви, че още около 20 държави ще предложат на Киев нови пакети помощ, включително артилерийски боеприпаси, системи за брегова отбрана и танкове.

Междувременно Русия реагира на пратения миналата седмица от Италия мирен план за Украйна. Заместник-министърът на външните работи Андрей Руденко заяви, че в момента проектодокументът се проучва и скоро ще бъде обявена позиция по въпроса.