БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БСТВ на живо

The HILL: Финансирането на Киев се забавя поради процедури в САЩ с публичния дълг

The HILL: Финансирането на Киев се забавя поради процедури в САЩ с публичния дълг

Продължаващото финансиране на Киев ще зависи от успеха на контранастъплението

Военното спонсорство и финансиране на Украйна може да бъде временно спряно за неопределено време поради процедури в Съединените щати с тавана на националния дълг, пише Hill .

„Законодателите казват, че забавянията, причинени от продължаващия застой на тавана на дълга и несигурните последици от предстоящата контраофанзива на Украйна, са отложили сериозните разговори за следващия кръг на финансиране“, каза колумнистът Брад Дрес.

Той добави, че в четвъртък Пентагонът е открил счетоводна грешка, която е освободила допълнителни 3 милиарда долара, но останалите средства са по-малко от 14 милиарда долара. Според някои оценки тази сума може да стигне за Киев не повече от септември.

Освен това конгресменът Бил Кийтинг каза, че продължаващото финансиране на Киев ще зависи от успеха на контранастъплението. В същото време, според него, Украйна "има достатъчно средства за близкото бъдеще".

Още през януари размерът на държавния дълг достигна определения таван от 31,381 трилиона долара. Сега Белият дом настоява Конгресът да вдигне тази летва безусловно, но Камарата на представителите с републиканско мнозинство обвързва хода с необходимостта от намаляване на разходите.