БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

Тодор Байчев, БСП: Нашето желание е правителството на Борисов да престане с назначенията в т.нар. среден ешелон, който се опитват да овладеят в момента

Тодор Байчев, БСП: Нашето желание е правителството на Борисов да престане с назначенията в т.нар. среден ешелон, който се опитват да овладеят в момента

БСП се опитва да възстанови държавността без значение кой е министър-председател, докато г-н Борисов успешно я разрушаваше

„Най-интересното в случая с мораториума е, че колегите от ГЕРБ решиха да сезират Конституционния съд, веднага след като той беше приет. Но така или иначе нашето желание е правителството на г-н Борисов да престане с назначенията в бордовете, управителите на болници, държавни горски стопанства - т.нар. среден ешелон, който се опитват да овладеят в момента.“ Това заяви народният представител от Парламентарната група на “БСП за България“ Тодор Байчев в ефира на Евроком.

 В предаването “Делници“ той припомни и взетото решение тримата големи в съдебната власт да се отчитат на всеки 3 месеца „Няма нищо лошо да се отчитат пред Народното събрание, за да се виждат какви са стратегиите и приоритетите им.“

 „За мен никой не очаква от ГЕРБ да състави правителство. По-интересен е въпросът дали “Има такъв народ“ ще състави правителство, след като им беше заявена подкрепа“, коментира социалистът. Той обясни, че на последния пленум БСП е взела решение, че ако третият мандат отиде при левицата, ще се свика заседание на Националния съвет на партията, на което ще се вземе решение за последващите действия.

 Тодор Байчев коментира наличието на много нови хора в този парламент, които имат доста революционни идеи, които на практика не са работещи. 

„БСП се опитва да възстанови държавността без значение кой е министър-председател, докато г-н Борисов успешно я разрушаваше. Изплащането на 50 лв. на пенсионерите е подготовка за предсрочни избори и Бойко Борисов продължава да си купува гласове“, посочи социалистът.

 По думите му БСП подкрепи Изборния кодекс на “Има такъв народ“ с цел да бъде отворен дебатът по различните теми.

 „Ние сме разделили нашата подкрепа и тя не е съвсем безусловна, а именно че ние сме “за“ машинно гласуване, ще подкрепим видеонаблюдението, подкрепяме също така активната регистрация“, обясни Байчев като допълни, че ще бъде подкрепено и намаляването на броя на изискуемите жители за пряк избор, както и да има многомандатен изборен район за българите в чужбина. „Бихме подкрепили и гласуване по пощата, но не безусловно, най-малкото трябва да се проведе едно експериментално гласуване за даден регион, за да видим дали е възможно“, каза още Тодор Байчев.

 Социалистът посочи, че ако има служебен кабинет, неговата задача ще бъде единствено да организира изборите и той не може да прави промени.

 „Затова казваме, че новите политически формации трябва да поемат и политическата отговорност или поне част от нея. Не може да искат само да ползват благините на парламентаризма“, заяви на финала Тодор Байчев.