БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

Токио 2020 пак е под въпрос

Токио 2020 пак е под въпрос

Японците не могат да се справят с новия щам на КОВИД-19

Олимпийски игри в Токио, които трябва да се състоят през лятото, отново са под въпрос, съобщава Дума. Стана ясно, че японската столица и три съседни префектури са поискали от правителството налагането на извънредно положение върху цялата територия на страната, защото броят на заразените с КОВИД-19 е нараснал сериозно в последните дни. Искането идва само дни, след като премиерът Йошихиде Суга обеща Токио 2020 да се проведе през 2021 г. Губернаторът на града Юрико Коике обаче е изключително притеснена от рекордния брой заразени в последните дни. Само в събота са отчетени 783 нови случая, като от тях 88 директно са били приети в интензивни отделения.
В предишните дни в Токио за първи път от началото на пандемията са били отчетени ежедневно по повече от 1000 случая, а изследванията са показали, че много от тях се дължат на нов и по-бързо разпространяващ се щам. Заради това Япония затвори всичките си граници за чужденци, а за елитните спортисти вече не се прави изключение в тези правила.
Организационният комитет изрази притеснения, че новият взрив на заразени с коронавирус може да се отрази върху провеждането на Токио 2020. Олимпиадата трябва да се състои от 23 юли до 8 август, а Параолимпийските игри са в периода 24 август - 5 септември.
През миналата година въвеждането на извънредно положение в Япония доведе до отлагането на Олимпиадата с година. Със сигурност новите ограничения ще се отразят върху редица олимпийски квалификации, които трябва да се проведат на територията на Страната на изгряващото слънце и като тест за олимпийските обекти.
Ясно е, че ще има нови мерки при провеждането на XXXII Олимпиада. Говори се за сериозно ограничение на престоя на спортистите и гостите в страната, но за носенето на предпазни маски и спазването на социална дистанция даже въобще не се споменава, защото е ясно, че ще ги има.