БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

Топ 5 на най-вкусните и полезни насекоми

Топ 5 на най-вкусните и полезни насекоми

В изоставащите страни смятат насекомите за отвратителни, в напредналите - за напълно нормална храна или дори за деликатес.

Скакалци, палмови червеи, гъсеници "Мопане", брашнените червеи, лаврите на муха и хлебарките са само част от вълшебните храни, на които в историята, а и в модерния свят са основна и питателна храна.
Скакалци

Скакалците и щурците са известни като ценен източник на протеини. Най-хранителни са т.нар. чапулини - скакалци от вида Sphenarium, които са широко разпространена храна в Мексико. Изчислено е, че протеините съставляват 77,13% от теглото им. Причината е, че тези скакалци се хранят с царевица, боб и люцерна.
Чапулини обикновено се сервират печени, с гуакамоле и ттортиля, подправят се с чесън, сок от лайм и сол. Имат солено -кисел и пикантен вкус.

Палмови червеи
Ларвите на палмовия бръмбар са широко разпространени като храна в Северна  и Южна Америка, а други две негови разновидности - в югоизточна Азия и тропическа Африка. Те съдържат до 69,78% мазнини.

Традиционно се пържат в собствената си мазнина, но се ядат и сурови. Вкусът и текстурата на палмовия червей може да се опише като кремообразен, когато е суров и сладък, когато е пържен.

Гъсеници Мопане

Мопане са едни от най-широко консумираните ядивни насекоми в южна Африка и биха могли донякъде да компенсират недостига на желязо в храната. 
Повечето ядивни насекоми имат равностойно или по-високо съдържание на желязо от телешкото, което има 6мг на 100г сухо тегло, докато гъсеницата мопане съдържа от 31 до 77мг желязо на 100г тегло.

Брашнени червеи

Ларвите на брашнения бръмбар са единствените, които се консумират в западния свят. Отглеждат се отдавна в Европа като храна за животни, но в Холандия и още някои страни, производството вече е насочено и за човешка консумация.

Хранителната им стойност е сравнима с тази на телешкото, но екологичният отпечатък при отглеждането им е значително по-малък.

Ларви на муха
Личинките на мухата Hermetia illucens са отлична храна както за животните, така и за хората. Изсушени, те съдържат 42% протеини и 35% мазнини. Живите ларви съдържат 44% сухо вещество и могат да се складират за дълги периоди.