БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БСТВ на живо

Топлофикациите поискаха драстично поскъпване на парното

Топлофикациите поискаха драстично поскъпване на парното

Най-фрапиращо е искането за Велико Търново - 140%

Драстично поскъпване на топлоенергията от 1 юли предлагат топлофикациите в страната. Това става ясно от публикуваните им заявления за нови цени на сайта на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). За редица градове исканото поскъпване е двуцифрено.

Предложенията за повишението на цените на парното в проценти спрямо цената от 1 април 2020 г. започват от 9,5 % във Варна, минават през 20 % за Плевен, София и ЕВН Топлофикация (Пловдив) и достигат 45 % за Бургас, 52% за Разград и 62 % за Враца. Най-фрапиращо е исканото увеличение на цената с цели 140,5 % за Велико Търново.  

Новината за умопомрачителния скок на цената на топлоенергията идва на фона на новите договорки с "Газпром", които доведоха до рязко поевтиняване на природния газ и до обвързване на цената му с котировките на "синьото злато" на международните борси. Съгласно споразумението цените на газа бяха преизчислени със задна дата - от август насам, и руският доставчик възстанови надплатени 150 млн. лева на "Булгаргаз", който пък трябва да върне надвзетото на своите клиенти, вкл. и на топлофикациите. 

Въпреки спада на цената на природния газ на международните пазари родните топлофикационни дружества предлагат в разчетите си завишаване на най-различни разходи като амортизации, заплати, свързаните с тях осигуровки и социални плащания. "Топлофикация София" е завишила и количествата въглеродни емисии, което също изисква допълнителни разходи.

Източник: Сега