БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

Трагедия на АМ "Струма": Пътнически автобус се запали, има 45 жертви

При жестокия инцидент има и оцелели

Трагедия на АМ "Струма". 46 души загинаха, след като пътнически автобус с македонска регистрация се запали. Инцидентът е станал край село Боснек към 2 часа в през нощта срещу вторник. Пламъците са избухнали след удар на превозното средство в мантинелата. Сред жертвите има и 12 деца. Шофьорът също е загинал.

4 автобуса на туристическа фирма от Република Северна Македония са влезли в страната през пункт "Капитан Андреево". Пътували са от Истанбул за Скопие.

Малко преди трагичния инцидент те са спрели за почивка на бензиностанция.

По първоначална информация автобусът е катастрофирал, след което се е запалил. Липсват около 20-30 метра мантинели, които превозното средство е отнесло заедно със себе си на около 100 метра.

Сигналът е получена малко след 2 часа тази нощ. На място са изпратени три пожарни автомобила и линейки. Районът е отцепен. Автобусът е загасен.
Пристигнали са премиерът Стефан Янев, вътрешния министър Бойко Рашков и други длъжностни лица.

В изгорелия автобус са пътували 52 пътници, от тях 12 са деца. Шофьорите са били със северно-македонско гражданство, ас останалите пъници с албанско. Пътниците, които са успели да напуснат автобуса, са излезли сами. Част от жертвите са били открити струпани около едната врата. За разпознаване на жервтите ще бъде направен ДНК анализ.

"Картината е ужасяваща. Не всеки може да издържи на тази картина. В детайли трагедията ще се изяснява в хода на разследването. Не е за гледане там. Такова нещо аз не съм виждал досега. Хората са скупчени, хората са на въглен вътре и затова не можем да кажем нито колко са хората, нито кои са. Трябва да се идентифицират, което е много трудно", заяви Бойко Рашков, министър на вътрешните работи.

Оцелелите разказват, че са чули взрив преди удара в мантинелата. Според експерти екплозията може да е била от спукана гума или спукана въздушна възглавница. Заместник-главният прокурор Борислав Сарафов заяви, че се работи по две версии за причините за катастрофата - човешка грешка или техническа неизправност.

Оцелелите в катастрофата са 7 - момиче на 17 години и шестима възрастни. Всички те са граждани на Република Северна Македония. Транспортирани са в "Пирогов". От болницата съобщиха, че състоянието им е стабилно и животът им е вън от опасност. Шестима са с изгаряния, а един пациент е с травма на крака.

От Агенция "Пътна инфраструктура" съобщиха, че движението по аутобана в участъка от пътен възел "Даскалово" до пътен възел "Долна Диканя" е ограничено в двете посоки. Обходният маршрут е през град Радомир.