БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

ТРАГЕДИЯ С МИГРАНТИ В ЛАМАНША

Причините за трагедията се изясняват

Френските медии цитират местни рибари, според които в сряда много мигранти са потеглили от северното крайбрежие на Франция заради слабото вълнение. Температурите на водата обаче са били ниски. Сигналът за инцидента е бил подаден от рибар, който е видял плаващи тела и празна малка лодка.

Прокуратура на френския град Дюнкерк обяви началото на разследване по обвинения за "непредумишлено убийство с утежняващи обстоятелства".

"Искам да кажа, че контрабандистите са основните отговорни за тази ужасна ситуация. Трябва да се борим с тях. От началото на годината са арестувани над 1500 нарушители на закона. Днес още четирима контрабандисти са задържани. Смятаме, че те може би имат пряка връзка със случилото се днес в пролива", заяви френският вътрешен министър Жералд Дерманен.

Ръководителят на британското правителство заяви, че е шокиран и възмутен от инцидента.

"Това показва, че бандитите, изпращащи хора в морето в опасни лодки, няма да се спрат пред нищо. Боя се, че случилото се показва, че общите ни усилия със Франция не са достатъчни", заяви Борис Джонсън, премиер на Великобритания.

Националността на жертвите засега не се съобщава. Световните агенции отбелязват, че тази година има увеличение на броя на мигрантите, които се опитват да прекосят Ламанша с малки лодки. Само за последните няколко седмици френските и британските власти са спасили хиляди мигранти край бреговете на Нормандия.