БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

ТРЕТОТО ВЕЛИКО НАРОДНО ВЪСТАНИЕ ОБИКОЛИ СВЕТА

ТРЕТОТО ВЕЛИКО НАРОДНО ВЪСТАНИЕ ОБИКОЛИ СВЕТА

Телевизионни канали, вестници и информационни агенции от Европа, Русия и Света с възмущение съобщават за засиленото полицейско присъствие през изминалия ден

С материал за Третото велико народно въстание излезе водещият новинарски канал Евронюз. Той разказва как хиляди хора са излезли по улиците в градовете в цяла България във вторник - Деня на независимостта на страната, призовавайки премиера и главния прокурор да се оттеглят, защото с тяхна помощ и съучастие са позволили на олигархичната мафия да поеме контрола над балканската държава. Преобладаващо младите протестиращи казват, че искат реални стъпки за ограничаване на корупцията и им е писнало от управляващия стил на премиера Бойко Борисов, който е начело на три поредни правителства от 2009 г. насам. Протестиращите, които имат подкрепата на около две трети от населението според последните социологически проучвания, искат предсрочни избори сега, вместо предсрочинте през март догодина - обяснява в материала си Еворнюз.

Десетки хиляди души са дошли на демонстрацията срещу властите, проведена в столицата на България, съобщава Агенция Франс Прес Демонстрантите се противопоставят както на политиката на правителството, така и лично срещу шефа на кабинета, вярвайки, че Бойко Борисов има твърде тесни връзки със сенчестия бизнес, а самият той е замесен в корупция. Протестиращите отхвърлят предложения за изменение на конституцията на страната, тъй като измененията, както подчертават, дори не намекват за увеличаване на отговорността на изпълнителната власт. В допълнение, искането за уволнението на главния прокурор не беше чуто от властите.

Флагманът на британската либерална преса Индепендънт информира, че хиляди българи са излезли по улиците в Деня на независимостта с искане на оставката на премиера. Изданието с възмущение съобщава за мащабното струпване на полиция и жандармерия по време на протестите, които привличат предимно млади хора, искащи смяна на корупционния модел на управление в страната.

Водещият чешки вестник Денник също разказва за протестите. Цяло лято, повече от два месеца, българите протестират по улиците на столицата София и стотици се връщат от чужбина за да се включат в протестите. Те са ядосани от неспособността или нежеланието на правителството да се бори с широко разпространената корупция, влиянието на организираната престъпност и липсата на демократични стандарти. България се смята за най-корумпираната държава в ЕС и Съюзът също започва да се обръща към нея все по-често, припомня чешката медия.

Руските медии също акцентират върху българските протести. Вестник "Известия" и информационна агенция "НюзФронт" представят клипове, в които се вижда полицейската бруталност спрямо протестиращите. Една от водещите новини в емисията на украинския канал "1+1" също станаха протестите в България. Водещата информационна агенция ТАСС цитира думите на президента Румен Радев, според който трябва да се установят причините, довели до провала на управлението и да се намери начин те да се отстранят и да се възстанови справедливост.

Българите на масови протести срещу правителството и в деня на независимостта, съобщават македонските вмедии. Демонстриращите искат независимост от мафията, съобщава Сободен Печат.