БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

ТРЯБВА ЛИ АРТИСТИТЕ И ПЕВЦИТЕ ДА УЧАСТВАТ В ПРЕДИЗБОРНИ АГИТАЦИИ?

Четири дена след изборите, поглед към посланията и внушенията на политиците, в обстановка на битката за гласовете на избирателите, за които те използват или се възползват от популярни лица от света на изкуството

Певци, артисти и поети се включиха мощно в агитациите на предизборните кампании на политическите партии, които се състезаваха в местните избори.

Преди седмица стана ясно, че музикантът Джак Уайт ще пее на кампанията на Бърни Сандърс. Самият Сандърс през 2016 в президентската надпревара използва песента на Дейвид Боуи "Starman", а Доналд Тръмп песента на Роулинг Стоунс "You can't always get what you want", които веднага се възпротивиха на това. Режисьорът и актьор Клинт Истууд, боксьорът Майк Тайсън, музикантът Кид Рок открито подкрепят Доналд Тръмп, а Робърт де Ниро, Мерил Стрийп и Madonna протестират срещу него.

На този фон българските артисти не изглеждат по-различни, но всъщност са. Естрадни и рап изпълнители, актьори се състезаваха да се хвърлят в обятията на властта. В България агитацията често не е част от политическите убеждения на един артист, а част от финансовите му интереси, отвъд достойнството. И това прави искреността им противоречива.