БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

Трябва ли да се страхуваме, че роботите ще ни направят безработни?

Трябва ли да се страхуваме, че роботите ще ни направят безработни?

Финансов анализ на PwC твърди, че в следващите 15 години над 30% от работните места в развитите страни ще бъдат заети от роботите

Напредъкът в изкуствения интелект и създаването на автономни системи ще доведе до заемането на много работни места от роботи. Все пак, защо да наемеш човек, който има нужда от почивка, не може да работи по 24 часа на ден, и получава всеки месец заплата, когато същата задача може да се извършва нонстоп от робот, за който трябва да се плати само веднъж?

Под робот не трябва да се разбира единствено класическото описание на хуманоидна машина с две ръце и крака. Роботи ще са автономното ви такси; софтуерът, заменящ човека работещ в кол център; машините конструиращи автомобили и дори хамалите в някой голям логистичен център. Технологията за автоматизацията на тези, а и на още много други работни неща е вече налична и всяка година става по-евтина и съвършена. Това кара редица анализатори и икономисти да направят стряскащи на пръв поглед прогнози.

Прогнозите и страхът

В резултат на развитието на технологиите, роботите могат да заемат 80 млн. от американските и 15 млн. от британските работни места - това са половината от работните места в тези две страни, твърди Анди Холдейн, старши икономист в Банката на Англия (Bank of England). Според него това ще стане в рамките на следващите 10-20 години.
 

Финансов анализ на одиторската компания PwC твърди, че в следващите 15 години над 30% от работните места в развитите страни, като Великобритания, Германия и САЩ ще бъдат заети от роботи. От Оксфордския университет дават прогноза, че 35% от работните места във Великобритания ще бъдат заменени от изкуствен интелект в същия срок.

Мнозина сериозни анализатори са на мнение, че към края на идното десетилетие стотици милиони длъжности ще са заети не от хора, а от машини. Футурологът от Мичигански университет Мартин Форд, автор на "Възхода на роботите", заявява, че човечеството ще се изправи пред масова безработица и икономически срив, ако не предприеме радикални мерки като предлагане на гарантиран базов доход и програми за преквалификация.

Авторитетните прогнози, че след 15 години, най-вероятно няма да има тираджии, шофьори на такси или служители в кол център звучат стряскащо и плашещо за мнозина. Страхът, че автоматизацията може да доведе до масова безработица, често се експлоатира от автори на книги или клипове в YouTube.