БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

ТРИСТРАНКАТА ПРИЕ БЮДЖЕТА ЗА ПЕНСИИТЕ, ЗА НЗОК И ДЪРЖАВНИЯ БЮДЖЕТ ЗА 2021 Г.

Това стана ясно след брифинг на министъра на труда и социалната политика Гълъб Донев

На извънредно заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, синдикати, работодатели и правителство обсъдиха проектите за промени в Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2021 г., Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2021 г., Закона за държавния бюджет на България за 2021 година.

"Това, което служебното правителство предлага като изменение и допълнение в съответните бюджети, е да може държавата до края на годината да продължи да функционира нормално, в рамките на приходите, които ще бъдат акумулирани допълнително в държавния бюджет, за да не допуснем превишение на дефицита, а всъщност с 0,5 процента се намалява дефицитът по закона за бюджета за 2021 г." , заяви министърът на труда и социалната политика Гълъб Донев. Допълнителните приходи идват от по-голямата събираемост от страна на данъци и акцизи, както и на социално и здравно осигурителни вноски.

"Актуализацията е направена при допускане за тежка COVID криза. Заложените параметри са съобразени с такъв сценарий. Ако не се случи такава криза, плащанията ще бъдат по-малки", заяви министърът на финансите Асен Василев.

По думите му голяма част от предвидените в актуализацията на бюджета допълнителни приходи в размер на малко над 2 млрд. лева вече са реализирани.