БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БСТВ на живо

Тръмп изрази задоволство от големия брой заразени с COVID-19 в САЩ

Тръмп изрази задоволство от големия брой заразени с COVID-19 в САЩ

Потенциално лекарство срещу коронавируса се провали на клиничните изпитания

- "Значка на честта" е фактът, че в САЩ има най-голям брой заразени с коронавируса, обяви американският президент Доналд Тръмп пред журналисти, цитиран от в. "Гардиън". Според него това означава, че в страната се правят най-много тестове за COVID-19. Инфектираните с коронавируса в САЩ са повече от 1,5 млн. души от общо над 4,9 млн. болни в глобален мащаб. "Когато казваме, че имаме най-много заразени, това означава, че правим най-много тестове от всички в света", каза държавният глава. Тръмп заяви също, че "приемам това като нещо добро, тъй като означава, че тестовете ни са много по-добри".

Според официалните данни до вчера в САЩ са инаправени 12.6 милиона теста за коронавирус.

Броят на заразените с COVID-19 в глобален мащаб e 4 900 356 души, а жертвите са 323 413. САЩ са най-засегнатата от заразата държава, като болните надхвърлят 1,5 млн. души, а смъртните случаи са над 91 000. Главоломно расте броят на заразените с коронавируса в Бразилия, която по този показател вече се нарежда на трето място в света, веднага след САЩ и Русия (почти 300 хил. болни). В Бразилия инфектираните са 271 885, като само за последното денонощие новозарадените се увеличаха с над 16 хил. Смъртните случаи в Бразилия са почти 18 хил. Страната е най-новото огнище на бързо разпространение на коронавируса. Властта там въведе много късно ограничителни мерки. Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че обмисля да въведе забрана за пътуване до Бразалия заради COVID-19.

Лекарството „Авиган” („Фавипиравир”, „Фавилавир”), на което се възлагат големи надежди във връзка с лечението на коронавирус, засега не е потвърдило своята ефективност по време на клиничните изпитания.

Китайски лекари обявиха, че разработеният в Япония препарат е ефективен при лечение на коронавирусна инфекция. Тогава започнаха клинични изследвания, за да може до края на май да одобри прилагането му при такива случаи, предаде РИА "Новости", цитирана от БГНЕС.

До момента, обаче, няма научни доказателства на ефективността на лекарството. За да бъде одобрено за прилагане при лечение на болни от коронавирус, са необходими конкретни данни за намаляване на вируса в организма и за подобряване на състоянието при пневмония.

В момента се правят клинични изследвания с 86 пациенти с леки симптоми или без такива. На една група са започнали да дават препарата от първия ден на хоспитализацията, а на друга – от шестия ден. Според междинните данни, няма видима разлика в коефициента на намаляване на вируса.

Лекарството е разработено в Япония преди 6 години като противогрипен препарат. При опити върху животни са констатирани странични ефекти върху развитието на ембрионите, поради което той не се изписва на бременни жени. Лекарството попада в списъка на препарати, които може да се ползват за лечение след специално правителствено разпореждане, в случай че другите лекарства не действат. Междувременно китайски лекари заявиха, че е ефективен при лечението на пневмония, предизвикана от новия вид коронавирус. Япония дари на 80 държави "Авиган", като България е сред тях.

- Зрелостниците са първите ученици от гимназиите в Южна Корея, които влязоха в класните стаи през 2020 г., съобщиха информационните агенции.  Училищата в азиатската страна поетапно започват да приемат ученици, след дългото отлагане на пролетния семестър заради епидемията от коронавирус.  Учениците и учителите трябва да носят маски през целия ден, с изключение на часовете за хранене. Младежите са длъжни редовно да дезинфекцират чиновете. 

Условията в южнокорейските училища не приличат на обичайните. Децата бяха посрещнати от мотоциклети, върху които имаше хора с пръскачки, натоварени със задачата да обеззаразяват периодично района. Периодично се мери и телесната температура на ученици и учители и всеки с температура над 37,5 градуса ще бъде пращан у дома.

Румънският архиепископ на Сучава и Радауц Пимен е починал тази нощ в Института за инфекциозни болести "Матей Балш" в Букурещ, след като се зарази с новия коронавирус, предаде агенция Аджерпрес. Румънската патриаршия съобщи, че 90-годишният архиепископ е получил втори сърдечен удар и е починал около 00,50 ч. днес.

Опасността от заразяване с коронавирус накара престижния британски университет Кеймбридж да отмени класическите лекции и да премине изцяло онлайн, пише Би Би Си. Мярката ще бъде в сила цялата следваща учебна година, така че не се очакват лекции на живо поне до лятото на 2021 г.

От университета казаха, че при определени случаи ще "бъде възможно събирането на малки класове, ако спазват необходимата социална дистанция".

Кеймбридж си остави вратичка да промени това решение, като в обявлението за налагането на мярката се казва, че ако здравните власти направят друга препоръка в бъдеще, нормалните лекции може да се завърнат преди средата на 2021 г.

От два месеца цялата преподавателска дейност на Кеймбридж се извършва онлайн, а изпитите също са виртуални.

Това е вторият голям висш институт във Великобритания, който обявява цяла година класове в интернет, след като подобна мярка взе Университета на Манчестър. Университетите могат да продължат да изискват пълни такси от студентите, въпреки промяната на формата на обучение.

- Училищата в Полша вероятно ще останат затворени до края на лятото като мярка срещу разпространението на коронавируса, обяви правителствен говорител пред общественото радио. Децата ще се върнат в класните стаи в края на август, когато приключва ваканцията. 

Учебните заведения в страната затвориха врати през март, след като беше открит първи случай на COVID-19 в Полша. От 25 май семействата с малки деца ще имат възможност да изпратят малчуганите в дневни центрове към училищата, но самите ученици ще продължат обучението си онлайн до началото на ваканцията, която започва на 26 юни. 

Сингапур забрани разговорите между пътниците в обществения транспорт като мярка в борбата срещу разпространението на корованируса, предадоха агенциите. Не може да се провеждат и разговори по мобилни телефони.  "Осъзнаваме, че ще бъде много трудно да се пази дистанция от един метър в градския транспорт и затова се налага да приложим допълнителни предпазни мерки", казва министърът на регионалното развитие Лорънс Вон.

Сингапур налага тежки наказания, ако гражданите не спазват изискванията, въведени заради борбата с коронавируса. Глобата за липса на предпазна маска е над 200 щатски долара. Повторно нарушение води до санкция от 700 долара, а при трето - нарушителят може да бъде изпратен зад решетките за 6 месеца или да бъде върнат в родната си страна, ако е чуждестранен гражданин.

Източник: СЕГА