БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БСТВ на живо

Тръмп призова Индия и Пакистан да намалят напрежението помежду си

Тръмп призова Индия и Пакистан да намалят напрежението помежду си

Американският президент Доналд Тръмп разговаря снощи по телефона с индийския министър-председател

Американският президент Доналд Тръмп разговаря снощи по телефона с индийския министър-председател Нарендра Моди и с пакистанския премиер Имран Хан и призова за намаляване на напрежението между Индия и Пакистан, предадоха ДПА и Ройтерс, като се позоваха на Белия дом.
Разговорът се състоя в момент на повишено напрежение между разполагащите с ядрено оръжие Индия и Пакистан заради Кашмир.
Тръмп поиска двете страни да не предприемат действия, които могат да задълбочат кризата, заяви Белият дом.
Тръмп и Моди са обсъдили как ще продължат да укрепват икономическите връзки между САЩ и Индия чрез засилване на търговията и с нетърпение очакват скоро да се срещат отново.
Според индийското правителство Моди е казал на Тръмп, че се надява представители на Индия и САЩ да се срещнат отново скоро, за да обсъдят търговски въпроси. Двете страни възобновиха търговските преговори, след като техните лидери се срещнаха в кулоарите на форума на Г-20 през юни и се съгласиха да се стремят към задълбочаване на отношенията.
Пакистан и Индия контролират части от Кашмир, но всяка от тях претендира за цялата му територия след като обявиха независимост от Великобритания през 1947 г., напомня ДПА.

Източник: Вашингтон