БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

ТРЪМП ВЛЕЗЕ В ИСТОРИЯТА КАТО ПЪРВИЯ ДВОЙНО ИМПИЙЧНАТ ПРЕЗИДЕНТ

ТРЪМП ВЛЕЗЕ В ИСТОРИЯТА КАТО ПЪРВИЯ ДВОЙНО ИМПИЙЧНАТ ПРЕЗИДЕНТ

Заедно с демократите, импийчмънтът беше подкрепен от 10 републиканци, което е прецедент и рекорд за Съединените щати

Доналд Тръмп влезе в историята като първия американски президент , на когото са обявили два пъти импийчмънт. Камарата на представителите на Конгреса реши с мнозинство на гласовете да отстрани американския лидер от длъжност поради подстрекателство към бунт. Сега само дни преди или след края на мандата на Тръмп, Сенатът ще трябва да решава дали да го оправдае или не.

Това е вторият импийчмънт срещу Тръмп, след като миналата година той беше обвинен, че е превишил правомощията си от долната камара, но бе оправдан от Сената. Настоящата резолюция за импийчмънт ще остане в историята като най-бързо подготвената. Демократите дори не проведоха разследване или специални изслушвания. Те обвиняват президента в подклаждане на Бунт заради случилото се на Капитолия на 6 януари.

Заедно с демократите, импийчмънтът беше подкрепен от 10 републиканци, което е прецедент и рекорд за Съединените щати - никога преди толкова много конгресмени не са гласували срещу президента, излъчен от собствената им партия.

Правните експерти смятат, че Тръмп няма да бъде отстранен от власт предвид малкото оставащо вземе до края на мандата му. Сенатът ще може да разгледа процедурата по импийчмънта евентуално в дните след 20 януари, когато президент ще стане Джо Байдън. Все пак специалистите смятат, че постмандатният импийчмънт цели Тръмп да бъде лишен от правото да се кандидатира за президент през 2024 година или да заема друг политически пост.

След гласуването Доналд Тръмп се обърна към нацията, без да каже и дума за импийчмънта. Той обърна внимание на тревожната ситуация в Щатите: "Има доказателства, че през следващите дни се планират нови протести във Вашингтон и в цялата страна. Тайните служби ме предупредиха за потенциалната опасност. Всеки американец заслужава да бъде изслушан, но не бива да има насилие, нарушаване на закона или вандализъм"

В американската столица са въведени безпрецедентни мерки за сигурност. Полицията е навсякъде, целият град е в ограждения. Оградени от паметници и полицейски управления, пазещи спомени от летните антирасистки погроми. Търговци и собственици на кафенета вече са започнали да заковават витрините за всеки случай. Встъпването в длъжност на новия президент Джо Байдън ще бъде едно най-пазените събития за всички времена - не само на 20 януари, но в дните преди и след това. Същото се отнася и за столиците на всичките 50 американски щата.

Снимка: REUTERS


Автор: БСТВ новини
49461709_584883915282887_224421644762873856_n_61b2d9c8fc5f660f4e533ac978e80fbd.png