БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

Тръмп започва тридневна визита във Великобритания

Той ще се срещне с кралската фамилия, ще обядва с кралица Елизабет Втора в Бъкингамския дворец.

Визитата му е планирана преди месеци, но идва на фона на политическа криза в Обединеното кралство заради Брекзит. Премиерът Тереза Мей обяви, че ще се оттегли от управлението на страната този петък. Самият Тръмп предизвика напрежени в средите на консерваторите, защото открито подкрепи Борис Джонсън, който е един от претендентите за поста на Мей.

В Лондон се очакват многохилядни протести срещу Тръмп още днес. В делегацията на Тръмп участват около 1000 представители на бизнеса.

По въпроса с цената за Брекзит, Тръмп заяви: "Ако бях на тяхно място, нямаше да плащам 50 милиарда долара. Това е огромна сума". Тръмп каза още, че първо ще трябва да "опознае" ветерана социалист начело на Лейбъристката партия Джереми Корбин преди да позволи на американското разузнаване да споделя най-чувствителните си тайни с едно евентуално правителство с твърди леви убеждения.
По време на банкета в двореца в централната част на Лондон е планиран "народен банкет" със стотици недоволни в центъра на британската столица.
След обяда с кралицата президентът и първата дама Мелания Тръмп ще посетят Уестминстърското абатство и ще положат венец на гроба на Незнайния войн. Следобед Мелания ще пие чай с принц Чарлз преди държавния банкет тази вечер.
Във вторник Тръмп ще има среща с  Тереза Мей и с лидери на американския и британския бизнес.
Държавната визита на американския лидер ще приключи в сряда с голяма церемония в южния град Портсмут, където ще се отбележи 75 г. от десанта през 1944 г., когато 160 000 британски, американски, френски и други съюзнически войски стъпват в Нормандия през Втората световна война.