БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

"ТРОЯНСКИ ПЕГАС": СКАНДАЛЪТ С ШПИОНАЖ НА ЖУРНАЛИСТИ ОТ ЦЯЛ СВЯТ СЕ РАЗПАЛВА

Гневна е реакцията и на най-висше политическо равнище за неправомерната употреба на израелската програма "Пегас"

В отговор до британското издание Гардиън, израелската компания ен си о, създател на софтуера, информира, че един от разработчиците е фирмата Съркълс България, със собственик кипърски гражданин. През май 2019 г. неправителствената организация Access Now е сигнализирала властите в България и Кипър, призовавайки ги да обърнат внимание на износа на българската компания Съркълс, защото са били установени злоупотребите с технологията на NSO Group.

Неправителствените организации казват, че разполагат със списък от 50 000 шпионирани. Сред тях са телефоните на членове на управляващите семейства от близкоизточните монархии, министри, правозащитници и журналисти. Смята се, че "Пегас" е бил тайно инсталиран на телефона на саудитския журналист Джамал Хажоджи, който е бил жестоко убит в Турция. Списъкът включва телефонните номера на репортери от CNN, Associated Press и Bloomberg, Wall Street Journal, New York Times и френския вестник Le Monde, както и редица други медии.

"Това е напълно неприемливо. Противоречи на всякакви правила и закони на Европейския съюз, които се отнасят до свободата на печата. Свободните медии са една от основните ценности на Съюза. Ако това, което чухме, е вярно, тогава е напълно неприемливо", заяви  председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Компанията разработчик от Израел NSO коментира, че официално си сътрудничи само с "отговорни" държави и 50 хиляди номера, според тях, са грубо преувеличени.