БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БСТВ на живо

ТРУСОВЕ В БРИТАНСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО

Постовете си напускат финансовият и здравният министри, които свалиха доверието си от премиера Борис Джонсън

Политическата криза във Великобритания се задълбочава след оставки на високопоставени министри. Постовете си напускат финансовият и здравният министри, които свалиха доверието си от премиера Борис Джонсън. Според анализаторите след серията от оставки в обкръжението му, засилващата се критика от собствената му Консервативна партия и серия от гръмки скандали, остава под въпрос дали Джонсън ще остане на поста си.

Министърът на финансите Риши Сунак и министърът на здравеопазването Саджид Джавид смятат за невъзможно да останат в правителството по етични причини. След тях още няколко високопоставени британски служители обявиха оставките си.

Повод за скандала е опитът на премиера Борис Джонсън да назначи соченият от местната преса за негово протеже Крис Пинчър на високопоставена позиция в парламентарната група на консерваторите. Миналата седмица стана известно, че той е тормозил двама мъже в кръчма, докато е бил в нетрезво състояние. На фона на случилото се Пинчър беше принуден да напусне поста си.

И Сунак, и Джавид преди това публично подкрепяха Джонсън по време на вихрещия се от месеци скандал за поведението на неговата администрация и информацията за нарушаващи правилата партита в офиса и резиденцията му на „Даунинг стрийт“, когато страната беше в локдаун заради коронавируса.

Най-лоялните министри на Джонсън обаче твърдо продължават да го подкрепят. Сред тях са министърът на правосъдието Доминик Рааб, външният министър Лиз Тръс, вътрешният Прити Пател и на отбраната Бен Уолъс. Премиерът вече назначи министъра на образованието Надим Захауи за министър на финансите, а Стив Баркли ще поеме министерството на здравеопазването.