БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

Цените на храните у нас гонят средните за Европа

В същото време алкохолът и цигарите остават най-евтини в целия ЕС

Цената на млякото, сиренето и яйцата достига 98% от средното за съюза, което поставя България на десето място сред страните членки. Анализът сочи, че с развитието на икономиката, освен заплатите и цените у нас ще продължават да растат, за да достигнат до средното ниво на тези от ЕС. За сравнение най-скъпи млечни продукти ядат хората в Кипър. Най-ниска е цената им в Полша спрямо средното ниво в ЕС.

В същото време у нас цените на цигарите и алкохола заради ниския акциз, са сред най-ниските в съюза. В България за тютюневи изделия се плащат 49% от средното за ЕС, а при алкохола тази цифра е 74%. На другия полюс е Великобритания, където цената на тези продукти е два пъти по-висока от средното за съюза.

При хляба и зърнените храни ситуацията в България е по-различна. Цената на този тип продукти е втората най-ниска в ЕС. По-малко плащат само в Румъния. Данните идват на фона на предложенията за намаляване на ДДС за хляба, както и на други основни храни. Освен у нас и в Румъния, евтин хляб и зърнени култури в ЕС пазаруват в Полша и Чехия. Най-скъпо тези продукти се продават в Дания - със 152% над средното равнище в ЕС. Висока е цената и в Австрия, Финландия и Швеция.
Българите купуват и второто най-евтино месо в съюза. Преди страната ни са само Румъния и Полша. Най-висока е цената на месото в Австрия и Люксембург.