БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

Цените на стоки и суровини тръгнаха надолу

Цените на стоки и суровини тръгнаха надолу

Задържа се цената на млечните продукти - кашкавал, сирене, яйца

Цената на някои хранителни продукти и суровини на Софийската стокова борса върви надолу. Това стана ясно от думите на изпълнителния директор на борсата Васил Симов. Пред БНТ той коментира, че са поевтинели  пшеницата, слънчогледа и брашното.  

Задържа се цената на млечните продукти - кашкавал, сирене, яйца. Има поскъпване при месото и цитрусовите плодове, посочи той.

Няма да се учудя, ако при някои хранителни стоки се забележи по-продължително намаляване на цените, тъй като съм свидетел на едно презапасяване на населението, купуваха се много големи количества хранителни продукти, аз съм убеден, че те не могат да бъдат изконсумирани за една седмица и в следващата седмица покупателната активност ще намалее, прогнозира Симов.

Според него, когато намалее силата на покупателите, търговците при всички положения ще се опитат да намалят цената, за да продадат останалите продукти.

Вероятно заради свитото потребление от страна на Китай, са спаднали силно и цените на металите, при цветните метали има понижение между 30 и 50% само за три месеца.

Симов съобщи, че през последната седмица много активно през борсата се е търгувал деблокиран от държавния резерв спирт като почти цялото количество е изкупено.

Източник: Дума