БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БСТВ на живо

ЦЕНИТЕ НА ТОКА У НАС ПАК СКОЧИХА НА БОРСАТА

ЦЕНИТЕ НА ТОКА У НАС ПАК СКОЧИХА НА БОРСАТА

Цените на тока на борсата рязко подскочиха през уикенда, средно с около 20 процента и литнаха над 123 лева за мегаватчас

Според енергийния министър Теменужка Петкова повишаване на цените на тока се дължи на увеличеното търсене на българската борса от страна на Румъния и Унгария.  Най-силно подобни скокове се отразяват в цената за бизнеса, който директно зависи от борсовите спекулации.

След резкия скок в цената на мегавата от уикенда в сегмента ден напред, днес цените се успокоиха около обичайните си равнища. За утре търговията у нас се движи около 43 евро за мегаватчас, колкото е била и по това време миналата година. 
Това, което разтревожи пазара са подскоците в цената на тока, с ден за доставка 10 февруари, когато мегаватът се е договарял на 36.20 евро, а в събота той е стигнал 63.18 евро.
Според енергийния министър Теменужка Петкова повишаване на цените на тока се дължи на увеличеното търсене на българската борса от страна на Румъния и Унгария във връзка с достигнатите над 63 евро лева на мегаватчас на цената за базова енергия.

„Веднага след като стана известно, че такива цени са постигнати на българската независима енергийна борса, ние изискахме техния анализ на ситуацията. Оказа се, че в този ден съседните на нас борси в Румъния и в Унгария са приключили своите търгове с няколкочасово закъснение. Това на практика е създало условия голяма част от тези търговци да започнат да играят на нашата борса".

Борсовите играчи в Румъния и Гърция реагират доста по-умерено. В съседна Румъния постигнатата цена с ден за доставка 10 февруари е 37.11 евро за MWh, а в Гърция цените скочиха с по-малко от 3% до 51,63 евро за МВтч. Цената на електроенергията на борсата расте и за другите два съседни пазара – Словения - с 6.6 % и Хърватия - с 6.1% .
Подобни резки скокове на борсата у нас се отразяват обаче изключително негативно на бизнеса. От началото на годината средната цена на електроенергията за индустрията е 52 евро на мегаватчас, което я прави най-високата цена в Европа. Този уикенд цената в Германия беше около 2 евро, а у нас - 63 евро, т.е. с 30 пъти повече, посочи пред Нова телевизия Славин Янакиев, директор на предприятие за машиностроене в Стара Загора.
Българска свободна телевизия се свърза с КЕВР, откъдето обясниха, че засега не се забелязва траен ръст на цените, а подобни резки скокове в рамките на ден или два са нормално явление за борсовата търговия.