БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

ЦЕНТРИСТКА НОМИНАЦИЯ ЗА ПРЕМИЕР НА РУМЪНИЯ

ЦЕНТРИСТКА НОМИНАЦИЯ ЗА ПРЕМИЕР НА РУМЪНИЯ

Румънският президент връчи мандат за съставяне на правителство на Дачиан Чолош - центрист, който вече е оглавявал изпълнителната власт в страната

Румънският президент връчи мандат за съставяне на правителство на Дачиан Чолош - центрист, който вече е оглавявал изпълнителната власт в страната. Миналата седмица с вот на недоверие, иницииран от социалдемократите, беше свален десният кабинет и северната ни съседка се изправи пред политическа криза.

52-годишният Чолош, който в момента води фракцията на либералите в Европарламента, заяви след срещата с президента, че за него е "чест и голяма отговорност". Той допълни, че готви да създаде нова дясноцентристката коалиция, разчитайки на имащите мнозинство в парламента национал-либерали, както и на Унгарския демократичен съюз в Румъния.

"Румъния трябва да има правителство, което да се подкрепя от голямо парламентарно мнозинство и да е готово да разреши икономическата и вътрешнополитическа криза", заяви Дачиан Чолош.

Част от досегашната коалиция беше и либералният Съюз "Спаси Румъния", оглавяван от Дачиан Чолош. Правителството се разпадна, след като на вота на недоверие, тя отказа да участва в правителство, ръководено от Флорин Къцу.

Според румънското законодателство, ако в рамките на 60 дни съставът на новото правителство два пъти не получи одобрение от парламента, президентът трябва да разпусне законодателния орган и да насрочи нови избори.