БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

ЦИК ще осигурява машините за гласуване

ЦИК ще осигурява машините за гласуване

ГЕРБ приеха предложението си, въпреки че опозицията го оспорва ожесточено, а шефката на ЦИК подаде оставка именно заради опита на управляващите да прехвърлят отговорността изцяло на комисията

Мнозинството реши ЦИК да осигурява устройствата за машинното гласуване чрез наемане или закупуване. ГЕРБ приеха предложението си, въпреки че опозицията го оспорва ожесточено, а шефката на ЦИК подаде оставка именно заради опита на управляващите да прехвърлят отговорността изцяло на комисията.

Депутатите продължават днес с гласуването на второ четене на промените в Изборния кодекс.

В основното тяло на законопроектае предложено ЦИК да определя техническите изисквания към апаратната и програмната част на техническите устройства за машинно гласуване.

Депутатите решиха ЦИК да осигурява техническите устройства за машинно гласуване чрез наемане или закупуване. Държавната агенция „Елекетронно управление“ съвместно с Българския институт за стандартизация и Българския институт по метрология удостоверяват съответствието на доставения тип техническо устройство за машинно гласуване с изискванията.

Предложението на БСП придобиването и съхранението и поддръжката на машините да е отговорност на Министерския съвет, бе отхвърлено. От БСП искат още тестването и сертифицирането на специализираните устройства за гласуване да се извършва от Държавна агенция „Национална сигурност“.

Дебатите продължават.

Източник: Дума