БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

ТУРСКАТА ЛИРА С НОВИ ОТРИЦАТЕЛНИ РЕКОРДИ

ТУРСКАТА ЛИРА С НОВИ ОТРИЦАТЕЛНИ РЕКОРДИ

Турската валута се срина с над 4% за един ден, достигайки до рекордните 13,40 лири за долар

Турската валута удари ново историческо дъно и се срина с над 4% за един ден, достигайки до рекордните 13,40 лири за долар. Въпреки безпрецедентното падение на паричната единица и надигащата се инфлация президентът Реджеп Ердоган продължава да защитава икономическия си подход.

Цените за потребителите в Турция се повишиха с 20% през октомври, а лирата е загубила почти 45 на сто от стойността си от началото на 2021 година. Основният лихвен процент беше намален през септември от 19 на 15%. Положението се изостри допълнително, след като вчера от Централната банка на Турция беше отстранен директор на отдел, критикуващ настоящата парична политика.

Противно на общоприетата икономическа логика, турският президент се обяви против високите лихвени проценти като твърди, че те предизвикват висока инфлация. Ердоган заяви, че никога няма да повиши лихвените проценти в централната банка, колкото и да настояват експертите.

Основната опозиционна сила - Републиканската народна партия, призовава за предсрочни избори следващата година, вместо редовния президентски вот през 2023 г.