БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

ТУРЦИЯ ГОТОВА ДА НАЛОЖИ ВЕТО НА ЧЛЕНСТВОТО НА ФИНЛАНДИЯ И ШВЕЦИЯ В НАТО

Анкара твърди, че Стокхолм и Хелзинки оказват помощ и подкрепа на активистите на Кюрдската работническа партия, която смята за терористична организаци

Турция е готова да наложи вето на присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО. Анкара твърди, че Стокхолм и Хелзинки оказват помощ и подкрепа на активистите на Кюрдската работническа партия, която смята за терористична организация.

Турция не може да подкрепи влизането на Финландия и Швеция в НАТО по никакъв начин: това беше заявено лично от президента Реджеп Тайип Ердоган. Правителството настоява потенциалните нови членове в Алианса да откажат да подкрепят кюрдските организации, в противен случай ще наложи вето.
Външните министри на двете страни днес пристигат в Турция, за да се опитат да намерят решение.

"Нито Швеция, нито Финландия нямат ясна позиция по отношение на терористичните организации. Делегациите им пристигат днес в Турция. Ще се опитват да ни убедят. Жалко, нека дори да не си правят труда", заяви Ердоган.

Допълнително Ердоган нарече Швеция "развъдник за терористи", каквито имало дори в парламента в Стокхолм.

Експертите смятат, че по въпроса няма да има напредък - в понеделник скандинавските страни отхвърлиха искането на Анкара за екстрадиране на 33 заподозрени в тероризъм.

Освен това още през 2019 г. и Финландия, и Швеция наложиха санкции срещу Турция, след като Анкара започна операции срещу кюрдите в Сирия.