БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

ТУРЦИЯ СЕ ГОТВИ ДА ИМА РОЛЯ И НА БАЛКАНИТЕ

ТУРЦИЯ СЕ ГОТВИ ДА ИМА РОЛЯ И НА БАЛКАНИТЕ

Изявлението си той направи в Сърбия, където е на официално посещение. Ердоган е с намерения да договори с Вучич крупни сделки, тъй като води със себе си над 100 бизнесмени

Ердоган пристигна заедно с повече от 100 турски бизнесмени на двудневно официално посещение в Сърбия. Домакин е сръбският президент Александър Вучич.

Турция желае да "задълбочи и разнообрази" двустранните си отношения със Сърбия. Държавният глава на Турция сподели на форума, че Анкара и Белград са подписали девет споразумения след среща на турско-сръбския Съвет за сътрудничество на високо ниво. Ердоган призова сръбските предприемачи да инвестират в Турция.

"Страната ни ще продължи да играе конструктивна роля в стабилизациятан а Балканския регион. Подкрепяме евроатлантическата насока на региона и ще се опитаме да помогнем на страните да оставят проблемите в миналото и ще разширим диалога и сътрудничеството", заяви Ердоган.

Посещението е последвано от тристранна среща на високо равнище на Сърбия, Турция и Босна и Херцеговина, на която ще присъстват тримата членове на председателството на БиХ - Желко Комшич, Милорад Додик и Джефик Джаферович. Те обсъдиха и възможното преминаване на тръбопровода Турски поток и през територията на Босна.

Стартът на строителните работи по магистралата Белград-Сараево беше официално отбелязан този следобед.

Meждувременно турските сили играят своята роля в Близкия изток, след като тяхната авиация нанесе удари по пнаселените с кюрди северни части на Сирия.