БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

Училищата сами избират дали да преминат към е-обучение

Училищата сами избират дали да преминат към е-обучение

Някои директори предлагат гимназистите да носят шлемове, други - те да минат превантивно към 30-дневно обучение от разстояние

Просветното министерство ще даде възможност на училищата да вземат решение дали да превключат към онлайн обучение. Това заяви зам.-министърът на образованието Таня Михайлова пред Нова телевизия по повод все по-зачестяващите гласове за преустановяване на присъственото обучение в училищата и минаване към обучение от разстояние. Днес в София предстои да се обсъди предложение именно за преминаване към дистанционно обучение, но само за по-големите ученици от гимназиите.

По думите на Таня Михайлова по принцип препоръките за минаване временно към онлайн обучение за даден клас или цяло училище идват от регионалните здравни инспекции, но занапред ще се даде възможност и на училищата да решават, защото те "най-добре виждат динамиката и следят процесите" в училище - знаят колко са отсъстващите, причините за това и т.н. Според нея по този начин ще може да се отчете и мнението на родителите и на обществения съвет в училището. Решението за превключване към онлайн обучение за определен период обаче няма да се дава безусловно - ще им критерии, като това например ще става само, ако училището се намира в червена или оранжева зона, т.е. съответно с над 120 заболели от Ковид-19 на 100 хил. души или от 60 до 119 хил. заразени на 100 хил. души. "Не говорим за затваряне на училищата, а за режим на превключване", уточни зам.-министърът.

Междувременно, с настъпването на коронавируса у нас все повече стават гласове в подкрепа на преминаване към е-обучение от разстояние. Преди дни групата "Родители за безопасно образование" изпрати отворено писмо до здравното и просветното министерство, с което настоя за активни дейности за предотвратяването на по-мащабното разпространение на инфекцията. Оттам предложиха всички училища и университети да преминат в обучение в електронна среда от разстояние от 26-ти октомври, понеделник, до края на обявената извънредна епидемиологична обстановка.

Преди ден председателят на Съюза на работодателите в системата на народната просвета Диян Стаматов сподели лично мнение във фейсбук профила си - според него "разумно е, учениците от гимназиален етап в София да преминат на дистанционно обучение за период до 30 дни". "Така ще запазим учителите здрави, а учениците превантивно ще бъдат предпазени", мотивира се той, посочвайки че, в училищата, за да има дистанция, но истинска дистанция, трябва да се намали значителното струпването на ученици, и то "точно сега" "в един психологически пик на положителните тестове". Според Стаматов категорично не трябва да извеждаме в дистанция най-малките ученици, освен при карантиниране на ученик от класа. "София е в критично червената зона и е ясно, че положението ще се влошава в близките дни. Със страх за здравето трудно се преподава нормално!", казва още председателят на Съюза на работодателите и директор на 119-то училище, допълвайки, че трудно се взимат такива решения, но здравето на всички ни е най-важно и няма място за колебания.

Директорът на 51-во училище в столицата Асен Александров пък предложи алтернативна идея - вместо да минават на дистанционно обучение, учениците от гимназиалните паралелки да бъдат на училище с цели шлемове. "Това може да се издържи, ние учителите издържаме по цял ден с цели шлемове и това е вариант", заяви Александров пред БНТ. В училището му в момента има четири карантинирани класа заради трима ученици, както и 9 карантинирани ученици, без да имат положителен тест, а заради техните родители. Според него това не е много при положение, че в школото му има 43 паралелки.

Директорът на 107-мо училище в София Данко Калапиш пък заяви, че лично той подкрепя преминаване в електронна среда за 2 учебни седмици. "Предстои да се вземе решение в понеделник дали да се премине на електронно обучение в гимназиите. Всички сме наясно, че този вариант не е най-добрият, нито най-ефикасният", казва той. Според него обаче все пак гимназистите следва да превключат временно към е-обучение, тъй като започва масово отсъствие на деца и учители. "Само тази седмица в нашето училище отсъстваха 90 ученици, 4 учители и 1 непедагог, 10 карантинирани ученици. Не се знае другата седмица колко още ще се почувстват зле и ще си останат вкъщи и колко ще бъдат под карантина! Разчитам на студенти от различните факултети на СУ "Св. Климент Охридски", но и те не желаят да влязат в час или вече са започнали работа в системата!", казва Калапиш.

Той признава, че негови колеги директори му споделят, че учениците в гимназиите не спазват мерките и не носят предпазни средства. "Непрестанно са сред хора и пренасят вируса сред много хора в училище и извън него. Всички знаем, че децата нямат симптоми", казва още той. По думите му ежеседмично в училищата медицинските специалисти връщат ученици с грипоподобни симптоми (обикновено в годините това се е случвало през декември и януари). Родители не правят тестове, защото личните лекари не насочват към РЗИ да се направи безплатно. А тестът не е никак евтин, както всички знаем. "Важно е да запазим здравето на педагозите в училищата, за да има кой след месец, два, година да учи децата ни!!! За съжаление към настоящия момент не го правим!", посочва още директорът на 107-мо училище. И развенчава тезата, че учителите ги мързи да идват на работа в училище. "Никой от нас не е фен на обучението в електронна среда, но то е някакъв вариант. Всеки учител знае колко е различен е дизайнът на електронното обучение, колко е трудоемко да се направи онлайн урок качествено и как се оценяват учениците в онлайн среда", казва той, призовавайки все пак да се даде възможност училища, където няма карантинирани и болни ученици и учител, и да останат отворени.

Източник: Сега