БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

УДЪЛЖАВАТ СРОКА НА СЕРТИФИКАТИТЕ ЗА ПРЕБОЛЕДУВАНЕ НА 12 МЕСЕЦА

Здравните власти обявиха и няколко дни отсрочка във връзка с влязлото в сила днес изискване на зелен сертификат за посещение на редица закрити обществени места

Сертификатът за преболедуване на COVID-19 се удължава от 6 на 12 месеца и още днес заповедта ще бъде коригирана.
Здравните власти обявиха и няколко дни отсрочка във връзка с влязлото в сила днес изискване на зелен сертификат за посещение на редица закрити обществени места.
Това стана ясно на пресконференция на здравното министерство.

Документът за преболедуване ще важи само у нас и няма да може да се използва като зелен сертификат в чужбина. Освен това за нуждите у нас документът за поставяне на първа доза ще е валиден като сертификат в рамките на месец до поставянето на втора доза.

"Много е вероятно да се получава и временен документ за ваксина с първа доза. Той ще важи до получаването на втората игла, когато вече ще се взима сертификат за ваксинация", заяви Кацаров.

Здравното министертво ще предостави безплатни антиген тестове в много обекти, където персоналът не е ваксиниран. Така работодателите ще могат да организират безплатно тестване на служителите си, които към момента нямат зелен сертификат.

Министърът на здравеопазването отново каза, че алтернативата на сегашните мерки е пълно затваряне и се прави всичко възможно да се избегнат локдауните от миналата година. Той апелира хората да спазват мерките и допълни, че успехът на това начинание зависи от всички нас.