БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

УКРАЙНА ПРЕДЛАГА РАЗМЯНА НА ЗАЩИТНИЦИТЕ НА "АЗОВСТАЛ"

Вицепремиерът на Украйна, предложи ранените защитници на завода "Азовстал" в Мариупол да бъдат заменени с пленени руски войски

Ирина Верешчук, вицепремиер на Украйна, предложи ранените защитници на завода "Азовстал" в Мариупол да бъдат заменени с пленени руски войски. Тя заяви, че в момента все още няма споразумение за това и в момента се водят преговори.

В момента правителството на Киев работи върху различни варианти за спасяването на бойците от националистическия полк "Азов", обсадени в подземията на металургичния комбинат.

Десетки цивилни, използвани от националистите като жив щит, бяха евакуирани от индустриалната зона през последните дни от ООН и Международния комитет на Червения кръст.

Ръководителят на непризнатата Донецка народна република Денис Пушилин обяви, че на територията на обекта вече няма цивилни граждани и "ръцете на руските войски са развързани".

Военните, които се укриват там, са последните украински защитници на Мариупол и те отказват да се предадат на руските сили, въпреки че им се дават гаранции за хуманитарно отношение в случай на капитулация.

"Блокираните в Азовстал украински националисти имат един-единствен шанс да спасят живота си - да сложат оръжие. В "Азовстал" се намират около 1200 неонацисти. Дадохме им достатъчно много възможности да излязат с бял флаг. Други варианти няма - това са военни престъпници", заяви Денис Пушилин, лидер на ДНР.

Ситуацията в завода е описвана от останалите защитници като много тежка, питейната вода е на привършване, лекарства на практика няма.