БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БСТВ на живо

Украйна протестира срещу декларацията на българския парламент

Украйна протестира срещу декларацията на българския парламент

Украинският кабинет планира административна реформа, която предполага разделяне на Болградския район на Одеска област на пет общини, в които етническите българи няма да бъдат мнозинство

Украинското външно министерство изрази протест във връзка с приемането на 20 май от Народното събрание на България на декларация за административно-териториалната реформа в Украйна и защитата на правата и целостта на българската общност.

Протестната нота се появи, въпреки че по-рано вчера от българското МВнР съобщиха, че министър Екатерина Захариева е имала телефонен разговор със своя колега Дмитро Кулеба. Той я уверил, че Болградският район в Одеска област, населен предимно с етнически българи, ще остане в сегашните си граници и няма да бъде разделян в рамките на планираната в Украйна реформа.

Украинският кабинет планира административна реформа, която предполага разделяне на Болградския район на Одеска област на пет общини, в които етническите българи няма да бъдат мнозинство. По неофициални данни в Болградския район живеят 250-300 хиляди етнически българи, посочва ТАСС, цитирана от БТА.

Въпросите на административно-териториалното устройство на Украйна са от изключителната компетентност на органите на държавната власт в Украйна. За нас са съвършено неприемливи опитите за намеса на чужда държава във вътрешните дела на Украйна, се казва в изявлението на Министерството на външните работи, разпространено от пресслужбата му.

В Киев отбелязват, че твърденията за влияние на реформата върху националната самобитност на етническите българи в Украйна са манипулативни и недостоверни.

Източник: Дума